Kireçlenme, kemiklerin ucunda konum kayran kıkırdak dokunun zamanla aşınması ve yıpranması ile ortaya çısoy bir rahatsızlıktır. Zamanla kötü revişatlar gerçekleşebilir. Kemikler parçalanarak eklem süresince birikmeye başlayabilir. Bu manzara vücutta iltihabi bir süreci ve sonrasında ağrı ataklarını ortaya çıbayanr. 40 yaşın üstündeki bireylerde elan zait görülür. Hatta aheste engel giymek gibi kuvvetli fiziksel hareketlerde mevcut insanlarda, elan zait rastlanmaktadır. Eklem kireçlenmesi, eklem hastalıklarının da kök nedenlerinden biridir. Kireçlenmeden diz, kaide, boyun, bel ve başparmak eklemleri etkilenir. Evetşın artması, aşırı kiloluluk, eklemlerin aşırı kullanmaı ve genetik yatkınlıklar riski zaitrır. Eklem Kireçlenmesini Önlemek İçin Beslenme Önerileri Gür bol sutaş tüketin. Akarsu, eklemlere payanda sağlar. Bu yüzden her sıra en az 8 bardak sutaş midemek icap ettiğini unutmayın. Suyun haricinde benzin, kefir, ayran gibi faziletli kalsiyumlu besinler de, kemik sağlığına katkı sağlar. Zerzevat ve kâr tüketin. Kemik sağlığı midein, vitamin ve minerallerin muvazeneli bir şekilde hileınması önerilir. Bu yüzden vitamin ve mineral kıymeti faziletli olan zerzevat ve meyveleri beslenmenize ekleyin. Evetğlı kırmızı et tüketimini azaltın. Kırmızı et tüketimi, hayvansal proteinlerin zait gururı sonucunda idrarla bile kalsiyum atımını zaitrır. Kemik sağlığını sahabet etmek midein kırmızı et tüketimini azaltın. Bunun adına fasulye, mercimek, bezelye gibi protein itibarıyla paralıca bakliyatları beslenmenize ekleyin. Evetğlı balık tüketimini zaitrın. Omega 3 itibarıyla paralıca olan yağlı balıklar, eklem hastalıklarına karşı çok etkilidir. Hamsi, somon, orkinos gibi balık türlerinin tüketimi, kemik sağlığını müspet yönde etkiler. Yeşil çkamer midein. Yeşil çkamer, eklem kireçlenmesinde müspet etkilere sahiptir. Antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahip olduğu midein, kemiklere payanda olur. Hatta kireçlenmeden kaynaklanan dertlara ve şemekkinliğe de yararlı gelir. Kalça kireçlenmesini azaltmak midein yemeniz gerekenler; Meydana getirilen fasılaştırmalara bakarak kâr ve zerzevat itibarıyla paralıca beslenmek, kaide kireçlenmesi riskini azaltır. Bu sebzelerin canlı deşeni diallil disülfitindir. Elma, muz, armut, şeftali, kavun, üzüm ve kuru meyveler, soğan, pırasa ve sarımsak gibi sebzeler kaide kireçlenmesi riskini azaltır.